ELHYBRID

Undvik räckvidd problematiken

Elhybrid och räckvidd

De största fördelarna med en elhybrid är onekligen miljövinsterna samt bränsleekonomin. För de som kör en bil med bara förbränningsmotor i stadstrafik kan besöken på macken snabbt bli en slitande historia för plånboken. Men hybrid drivlinan ombord tar udden av bränslekostnaderna. Inte nog med att systemet minimerar förbrukningen – föraren kan om hen så vill köra helt utsläppsfritt i upp till 50 km/h under kortare sträckor. Så mack-visiterna blir inte lika frekventa.

Är det istället långresor som lockar, inga problem. Räckviddsångest är inget man som förare behöver ha, elhybriderna fungerar här som helt ”vanliga” bilar. Så bara för att man har en stads smart bil – får man inte en begränsad rörelsefrihet. 

Och det är inte enbart vid pumpen som en hybrid kommer ge den ekonomiskt sinnade ett leende på läpparna. Skatten för en hybrid är markant mycket lägre än för motsvarande dieselbil.

Även om de driftsekonomiska fördelarna lär locka så får man dessutom med mycket mer. Elhybridens intelligenta drivsystem ser till att maximera effekten av att vara ”dubbel motorigt” på bästa sätt. I uppförsbacke hjälper elmotorn till – samma sak när man behöver lite extra krut vid omkörningar. Att elmotorn har fullt vridmoment direkt ger även bilen tacksamma reaktioner i stan och gör att man snabbt och smidigt kan kryssa fram i trafiken. Bilen känns helt enkelt piggare än vad en motsvarande dieselbil skulle ha gjort. Utöver att det ger en rapp kör respons är systemet klokt. Intelligensen märks exempelvis av när man släpper gasen och systemet tar tillvara på bilens rörelseenergi och laddar batteriet. Att ”tanka” bilen medan den rullar – det känns modernt.

Kontaktformulär

13 + 13 =