FAQ

Hur fungerar en elhybrid?

En elhybridbil har två motorer. Den ena är elektrisk och den andra är en vanlig motor som drivs med bensin eller diesel. Elmotorn laddar sig själv medan du kör. Den kan köras på el, bränsle eller båda samtidigt. Den här bilen är bränsleeffektiv. Du behöver aldrig oroa dig för att koppla in bilen för att ladda batteriet. Batteriet laddas medan du kör, och det laddas också när du bromsar eller när bilen går på tomgång.

När går bilen på el?

Elhybrider är tysta att köra och växlar ofta över till full elkraft vid körning under cirka 60 km/h. I stadstrafik, där du alltid kör relativt långsamt, fungerar elmotorn och bilen drivs nästan uteslutande med el. Om backen är lång eller om du behöver öka farten snabbt startar förbränningsmotorn. När motorn behöver arbeta snabbare, till exempel på en motorväg eller huvudväg, är det vanligtvis förbränningsmotorn som gör jobbet.

Är skatten lägre för en elhybrid?

Elhybrider har en lägre skatt än andra bilar som drivs med fossila bränslen. Skatteskillnaden kan uppgå till tusentals kronor. Till exempel har en Toyota Auris elhybrid tillverkad 2014 lägre skatt än en Mitsubishi Outlander från 2005 (en bensindriven bil).
Skatten för en elhybridbil är 364 kronor per år. Skatten för Outlanders bilar är dyrare, cirka 2 300 kronor dyrare. När du köper en grön bil kan du alltså undvika höga skatter.

Är det svårare att mecka själv med en elhybrid än en ”vanlig” bil?

Det finns två typer av motorer att tänka på när du vill köpa en bil. Nyare bilar har ofta högteknologiska komponenter som kan vara svåra att reparera på egen hand. Därför rekommenderar vi att du alltid tar en första kontakt med någon verkstad så att de kan hjälpa dig. På så sätt frigörs mer tid för andra saker.